Connect with us

CIEKAWE

Kuchenna samodzielność popłaca – chrzan tarty jako przykład

Istnieją takie okresy w każdym roku kalendarzowym, podczas których własnoręczne gotowanie staje się nie tyle obowiązkiem, co nieomal punktem honoru z perspektywy wielu zaangażowanych w kulinarne przygotowania. Mowa tu oczywiście o Świętach – tak bożonarodzeniowe, jak i wielkanocne wymagają bowiem aktywności kulinarnej na naprawdę wysokim poziomie.

Rozwinięcie świątecznych praktyk kulinarnych

Wiele z typowo okazjonalnie spożywanych potraw jest jednak na tyle charakterystyczna bądź po prostu dobra, by chcieć jak najczęściej implementować je do naszego jadłospisu i omijać sezonowość danego dania. Nie w każdym wypadku jest to możliwe, lecz istnieją także przykłady, w których takie „rozwinięcie” świątecznego gotowania i uczynienie niektórych jego elementów codziennością wychodzi na zdrowie – warto jest więc niewątpliwie próbować i robić to z rozsądkiem oraz głową na karku.

Chrzan tarty jako przykładowy element rozwinięcia

Jakie danie bądź element jadłospisu mimo jednoznacznego kojarzenia się z okresem świątecznym potrafiłoby być w największym stopniu przydatne także i na co dzień, wprowadzając się do kuchni łatwo i z wielkim pożytkiem dla nas samych? Najlepszym strzałem wydaje się być pod tym kątem przykład chrzanu tartego – kuchennego elementu dość jawnie kojarzącego się ze Świętami Wielkiej Nocy, lecz goszczącego na naszych stołach także na co dzień, oferując dziesiątki substancji odżywczych i swoim charakterystycznym, ostrym smakiem upiększając wiele bardziej skomplikowanych dań.

Chrzan tarty – podstawowa zaleta

W wypadku tego dodatku do potraw lista zalet jest niemal nieskończona, zyskując dodatkowo istotne zwieńczenie w postaci naprawdę prostych metod przyrządzenia. Odpowiednie przepisy uświadamiają nas, że jedyny czasochłonny element podczas przyrządzania chrzanu tartego nie wymaga wręcz naszego udziału – musi on tylko przeleżeć swój czas w odpowiednich przyprawach, by stał się idealny do spożywania. My zaś możemy de facto tylko patrzeć, a co najważniejsze – smakować.

Warto jest więc ten niepozorny korzeń docenić i jak najczęściej użytkować jego przetwory w naszej kuchni. Zwłaszcza, że własnoręcznie przyrządzone są po prostu smaczniejsze i bardziej wartościowe.

Chrzan tarty kupisz na sklep.vitapol.net

Continue Reading
Advertisement

CIEKAWE

Buty rowerowe spd – główne zalety

Każdy profesjonalny kolarz może śmiało przyznać, że to buty rowerowe spd w dużej mierze pozwalają mu osiągać lepsze wyniki. Dobrze skomponowany strój potrafi rzeczywiście ułatwić sportowe życie. Jakie są zatem główne zalety korzystania z tego profesjonalnego typu obuwia?
(więcej…)

Continue Reading

CIEKAWE

Meble restauracyjne – co wybrać?

Wiosna to czas, w którym managerowie restauracji przygotowują się do sezonu letniego. W lokalach, w których możliwe jest zaaranżowanie ogrodu letniego to szczególnie ważny czas. Przed managerami stoi trudne zadanie znalezienia odpowiednich mebli i dodatków, które nie tylko zapewnią gościom wygodę, ale także swoim wyglądem będą zachęcać do wizyty właśnie w tej konkretnej restauracji czy kawiarni. Jakie meble wybrać? (więcej…)

Continue Reading

CIEKAWE

Zastosowanie profesjonalnych maszyn gastronomicznych w produkcji mięsa mielonego

Mimo, że można obecnie zauważyć spadek spożycia mięsa, to nadal w Polsce jedna osoba zjada go średnio około 74 kg rocznie. Dużym zainteresowaniem cieszy się mięso mielone, które chętnie jest przerabiane na kotlety, dodawane do sosów lub robione są z niego wędliny. Duży popyt na mielone nie przekłada się jednak na używanie domowych maszynek do mięsa. (więcej…)

Continue Reading

Ciekawe

Trending