Connect with us

CIEKAWE

Zastosowanie profesjonalnych maszyn gastronomicznych w produkcji mięsa mielonego

Mimo, że można obecnie zauważyć spadek spożycia mięsa, to nadal w Polsce jedna osoba zjada go średnio około 74 kg rocznie. Dużym zainteresowaniem cieszy się mięso mielone, które chętnie jest przerabiane na kotlety, dodawane do sosów lub robione są z niego wędliny. Duży popyt na mielone nie przekłada się jednak na używanie domowych maszynek do mięsa.

Dlaczego gospodarstwa domowe rezygnują z maszynek do mielenia mięsa?

Mięso jeszcze do niedawna było mielone w prywatnych domach. Jednak od jakiegoś czasu mamy bardzo szeroki dostęp do gotowych porcji mielonej wołowiny, wieprzowiny, drobiu oraz innych rodzajów mięsa. Ponadto konsumenci chętnie korzystają z opcji rozdrabniania wybranego surowca podczas zakupów.

Wygodę w trakcie zaopatrywania się w mielone zapewniają wilki do mięsa. Są to maszyny gastronomiczne, które rozdrabniają wieprzowinę lub drób na skalę przemysłową. To właśnie wilki powszechnie spotykane w supermarketach oraz sklepach spożywczych, a także używane w dużych zakładach przetwórczych przyczyniły się do spadku zainteresowania „domowymi” maszynkami.

Co to są wilki gastronomiczne?

Wilki do mięsa to nic innego, jak duże maszyny mielące. Sprawiają one, że rozdrabnianie surowca odbywa się dużo szybciej i bardziej wydajnie niż w przypadku maszynek używanych w domu. W zależności od modelu ich wydajność może wynosić 80, 220, 300 a nawet 2000 kilogramów mięsa na godzinę.

Wilki gastronomiczne o bardzo wysokiej wydajności są zwykle używane przez duże przedsiębiorstwa, np. masarnie. Natomiast mniejsze maszyny znajdują zastosowanie we wspomnianych już sklepach i supermarketach, a także na stołówkach, w restauracjach oraz innych punktach gastronomicznych.

Cechy charakterystyczne wilków do mięsa

Profesjonalne maszyny do mielenia mięsa charakteryzują się dość sporymi gabarytami, szczególnie w przypadku urządzeń przeznaczonych dla przetwórni. Ważne są również tworzywa, z których produkuje się wilki. Dobry wybór stanowią urządzenia ze stali nierdzewnej lub wysokiej klasy aluminium.

Istotnymi elementami wilków są noże, które mogą posiadać 4, 3 lub 2 skrzydełka, a także siatki o średnicy otworów od 2 do 5 mm. Od nich w największej mierze zależy struktura mięsa po zmieleniu.

Wilki do mięsa dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl

Continue Reading
Advertisement

CIEKAWE

Buty rowerowe spd – główne zalety

Każdy profesjonalny kolarz może śmiało przyznać, że to buty rowerowe spd w dużej mierze pozwalają mu osiągać lepsze wyniki. Dobrze skomponowany strój potrafi rzeczywiście ułatwić sportowe życie. Jakie są zatem główne zalety korzystania z tego profesjonalnego typu obuwia?
(więcej…)

Continue Reading

CIEKAWE

Meble restauracyjne – co wybrać?

Wiosna to czas, w którym managerowie restauracji przygotowują się do sezonu letniego. W lokalach, w których możliwe jest zaaranżowanie ogrodu letniego to szczególnie ważny czas. Przed managerami stoi trudne zadanie znalezienia odpowiednich mebli i dodatków, które nie tylko zapewnią gościom wygodę, ale także swoim wyglądem będą zachęcać do wizyty właśnie w tej konkretnej restauracji czy kawiarni. Jakie meble wybrać? (więcej…)

Continue Reading

CIEKAWE

Jaki outlet odzieżowy wybrać?

Obecnie coraz więcej osób poszukuje modnych ubrań do swojej szafy. Nic w tym dziwnego, ponieważ każdy z nas pragnie prezentować się doskonale. Za tego powodu często inwestujemy duże pieniądze w odzież. Jednak nie zawsze jest to dla nas opłacalne. Zatem gdzie szukać inspiracji?
(więcej…)

Continue Reading

Ciekawe

Trending