Connect with us

CIEKAWE

Zastosowanie profesjonalnych maszyn gastronomicznych w produkcji mięsa mielonego

Mimo, że można obecnie zauważyć spadek spożycia mięsa, to nadal w Polsce jedna osoba zjada go średnio około 74 kg rocznie. Dużym zainteresowaniem cieszy się mięso mielone, które chętnie jest przerabiane na kotlety, dodawane do sosów lub robione są z niego wędliny. Duży popyt na mielone nie przekłada się jednak na używanie domowych maszynek do mięsa.

Dlaczego gospodarstwa domowe rezygnują z maszynek do mielenia mięsa?

Mięso jeszcze do niedawna było mielone w prywatnych domach. Jednak od jakiegoś czasu mamy bardzo szeroki dostęp do gotowych porcji mielonej wołowiny, wieprzowiny, drobiu oraz innych rodzajów mięsa. Ponadto konsumenci chętnie korzystają z opcji rozdrabniania wybranego surowca podczas zakupów.

Wygodę w trakcie zaopatrywania się w mielone zapewniają wilki do mięsa. Są to maszyny gastronomiczne, które rozdrabniają wieprzowinę lub drób na skalę przemysłową. To właśnie wilki powszechnie spotykane w supermarketach oraz sklepach spożywczych, a także używane w dużych zakładach przetwórczych przyczyniły się do spadku zainteresowania „domowymi” maszynkami.

Co to są wilki gastronomiczne?

Wilki do mięsa to nic innego, jak duże maszyny mielące. Sprawiają one, że rozdrabnianie surowca odbywa się dużo szybciej i bardziej wydajnie niż w przypadku maszynek używanych w domu. W zależności od modelu ich wydajność może wynosić 80, 220, 300 a nawet 2000 kilogramów mięsa na godzinę.

Wilki gastronomiczne o bardzo wysokiej wydajności są zwykle używane przez duże przedsiębiorstwa, np. masarnie. Natomiast mniejsze maszyny znajdują zastosowanie we wspomnianych już sklepach i supermarketach, a także na stołówkach, w restauracjach oraz innych punktach gastronomicznych.

Cechy charakterystyczne wilków do mięsa

Profesjonalne maszyny do mielenia mięsa charakteryzują się dość sporymi gabarytami, szczególnie w przypadku urządzeń przeznaczonych dla przetwórni. Ważne są również tworzywa, z których produkuje się wilki. Dobry wybór stanowią urządzenia ze stali nierdzewnej lub wysokiej klasy aluminium.

Istotnymi elementami wilków są noże, które mogą posiadać 4, 3 lub 2 skrzydełka, a także siatki o średnicy otworów od 2 do 5 mm. Od nich w największej mierze zależy struktura mięsa po zmieleniu.

Wilki do mięsa dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl

Continue Reading
Advertisement

CIEKAWE

Doskonały wybór nalewek

Doskonały wybór nalewek

Owocowe nalewki to można powiedzieć nasz krajowy specjał jeśli chodzi o alkohole. W Polsce bardzo popularne jest samodzielne przygotowywanie nalewek w zaciszu własnego domu. nie powinno więc być zaskoczenia, że również pojawiają się na rynku firmy, które korzystając z tradycji starają się wprowadzać swoje nalewki do sprzedaży. (więcej…)

Continue Reading

CIEKAWE

Inspiracje na kuchnię pełną innowacji

Czy kuchnia może być miejsce, w którym będziemy przebywać z przyjemnością? Zdecydowanie tak – konieczne jest jednak dobranie odpowiedniego wyposażenia i mebli. O ile wystrój kuchni możemy zmieniać co jakiś czas, o tyle w przypadku wyposażenia stawiajmy na trwałe i solidne rozwiązania, które będą cieszyć nas wiele lat. Tak jest w przypadku nowoczesnych garnków – jakie wybrać?

(więcej…)

Continue Reading

CIEKAWE

Jak wynająć salę szkoleniową i tego nie żałować?

Jak wynająć salę szkoleniową i tego nie żałować?

Nikogo nie trzeba dziś przekonywać o tym, że organizacja spotkania branżowego, szkolenia lub innej imprezy firmowej w Warszawie podnosi prestiż firmy. Stolica to przecież nie tylko największe polskie miasto, ale również bardzo istotny ośrodek gospodarczy. Każdy, kto choć raz przygotowywał takie spotkanie wie jednak z pewnością, że wynajem sal szkoleniowych w Warszawie stanowi ogromne wyzwanie. Co zatem zrobić, aby mu sprostać? (więcej…)

Continue Reading

Ciekawe

Trending