Connect with us

CIEKAWE

Zastosowanie profesjonalnych maszyn gastronomicznych w produkcji mięsa mielonego

Mimo, że można obecnie zauważyć spadek spożycia mięsa, to nadal w Polsce jedna osoba zjada go średnio około 74 kg rocznie. Dużym zainteresowaniem cieszy się mięso mielone, które chętnie jest przerabiane na kotlety, dodawane do sosów lub robione są z niego wędliny. Duży popyt na mielone nie przekłada się jednak na używanie domowych maszynek do mięsa.

Dlaczego gospodarstwa domowe rezygnują z maszynek do mielenia mięsa?

Mięso jeszcze do niedawna było mielone w prywatnych domach. Jednak od jakiegoś czasu mamy bardzo szeroki dostęp do gotowych porcji mielonej wołowiny, wieprzowiny, drobiu oraz innych rodzajów mięsa. Ponadto konsumenci chętnie korzystają z opcji rozdrabniania wybranego surowca podczas zakupów.

Wygodę w trakcie zaopatrywania się w mielone zapewniają wilki do mięsa. Są to maszyny gastronomiczne, które rozdrabniają wieprzowinę lub drób na skalę przemysłową. To właśnie wilki powszechnie spotykane w supermarketach oraz sklepach spożywczych, a także używane w dużych zakładach przetwórczych przyczyniły się do spadku zainteresowania „domowymi” maszynkami.

Co to są wilki gastronomiczne?

Wilki do mięsa to nic innego, jak duże maszyny mielące. Sprawiają one, że rozdrabnianie surowca odbywa się dużo szybciej i bardziej wydajnie niż w przypadku maszynek używanych w domu. W zależności od modelu ich wydajność może wynosić 80, 220, 300 a nawet 2000 kilogramów mięsa na godzinę.

Wilki gastronomiczne o bardzo wysokiej wydajności są zwykle używane przez duże przedsiębiorstwa, np. masarnie. Natomiast mniejsze maszyny znajdują zastosowanie we wspomnianych już sklepach i supermarketach, a także na stołówkach, w restauracjach oraz innych punktach gastronomicznych.

Cechy charakterystyczne wilków do mięsa

Profesjonalne maszyny do mielenia mięsa charakteryzują się dość sporymi gabarytami, szczególnie w przypadku urządzeń przeznaczonych dla przetwórni. Ważne są również tworzywa, z których produkuje się wilki. Dobry wybór stanowią urządzenia ze stali nierdzewnej lub wysokiej klasy aluminium.

Istotnymi elementami wilków są noże, które mogą posiadać 4, 3 lub 2 skrzydełka, a także siatki o średnicy otworów od 2 do 5 mm. Od nich w największej mierze zależy struktura mięsa po zmieleniu.

Wilki do mięsa dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl

Continue Reading
Advertisement

CIEKAWE

Sale szkoleniowe w Warszawie

Sale szkoleniowe w Warszawie

Szukasz sali szkoleniowej w Warszawie? Stawiasz na najwyższą jakość usług? Postaw na sale szkoleniowe w Warszawie należące do Automobilklubu Polski. To aż siedem nowoczesnych sal wyposażonych w klimatyzację. Ich powierzchnia waha się od dwudziestu do nawet ponad trzystu metrów kwadratowych, co sprawia, że mogą one pomieścić od dziesięciu do dwustu pięćdziesięciu osób. (więcej…)

Continue Reading

CIEKAWE

Jak poprawnie składać życzenia na dowolne okazje – 5 praktycznych porad ułatwiających składanie życzeń!

Czego życzyć bliskiej osobie z okazji nadchodzących urodzin, imienin, narodzin dziecka lub awansu w pracy? Co powiedzieć i jak się zachować w tej wyjątkowej chwili? Czym zaskoczyć adresata? Wbrew pozorom składanie życzeń nie należy do prostych czynności, wiele z nas ma problem nie tylko z jakością samej przemowy, ale też i sposobem przekazywania życzeń. Niżej umieściliśmy kilka praktycznych wskazówek, dzięki którym składanie życzeń stanie się o wiele bardziej prostsze. Skorzystaj z nich przy najbliższej możliwej okazji!

(więcej…)

Continue Reading

CIEKAWE

Czy Gurmar wspomaga odchudzanie?

Gymnema sylvestre liście cenione są za swoje właściwości już od pokoleń. Były one wykorzystywane podczas leczenia wielu rozmaitych schorzeń np. cukrzycy, astmy, osteoporozy, a także wielu innych. Nie każdy jednak wie, że gurmar doskonale wpływa na proces odchudzania. Jest to idealna opcja dla tych, którzy borykają się z nadwagą i nie mają pomysłu na to, jak ją wyeliminować.
(więcej…)

Continue Reading

Ciekawe

Trending