Connect with us

CIEKAWE

Zastosowanie profesjonalnych maszyn gastronomicznych w produkcji mięsa mielonego

Mimo, że można obecnie zauważyć spadek spożycia mięsa, to nadal w Polsce jedna osoba zjada go średnio około 74 kg rocznie. Dużym zainteresowaniem cieszy się mięso mielone, które chętnie jest przerabiane na kotlety, dodawane do sosów lub robione są z niego wędliny. Duży popyt na mielone nie przekłada się jednak na używanie domowych maszynek do mięsa.

Dlaczego gospodarstwa domowe rezygnują z maszynek do mielenia mięsa?

Mięso jeszcze do niedawna było mielone w prywatnych domach. Jednak od jakiegoś czasu mamy bardzo szeroki dostęp do gotowych porcji mielonej wołowiny, wieprzowiny, drobiu oraz innych rodzajów mięsa. Ponadto konsumenci chętnie korzystają z opcji rozdrabniania wybranego surowca podczas zakupów.

Wygodę w trakcie zaopatrywania się w mielone zapewniają wilki do mięsa. Są to maszyny gastronomiczne, które rozdrabniają wieprzowinę lub drób na skalę przemysłową. To właśnie wilki powszechnie spotykane w supermarketach oraz sklepach spożywczych, a także używane w dużych zakładach przetwórczych przyczyniły się do spadku zainteresowania „domowymi” maszynkami.

Co to są wilki gastronomiczne?

Wilki do mięsa to nic innego, jak duże maszyny mielące. Sprawiają one, że rozdrabnianie surowca odbywa się dużo szybciej i bardziej wydajnie niż w przypadku maszynek używanych w domu. W zależności od modelu ich wydajność może wynosić 80, 220, 300 a nawet 2000 kilogramów mięsa na godzinę.

Wilki gastronomiczne o bardzo wysokiej wydajności są zwykle używane przez duże przedsiębiorstwa, np. masarnie. Natomiast mniejsze maszyny znajdują zastosowanie we wspomnianych już sklepach i supermarketach, a także na stołówkach, w restauracjach oraz innych punktach gastronomicznych.

Cechy charakterystyczne wilków do mięsa

Profesjonalne maszyny do mielenia mięsa charakteryzują się dość sporymi gabarytami, szczególnie w przypadku urządzeń przeznaczonych dla przetwórni. Ważne są również tworzywa, z których produkuje się wilki. Dobry wybór stanowią urządzenia ze stali nierdzewnej lub wysokiej klasy aluminium.

Istotnymi elementami wilków są noże, które mogą posiadać 4, 3 lub 2 skrzydełka, a także siatki o średnicy otworów od 2 do 5 mm. Od nich w największej mierze zależy struktura mięsa po zmieleniu.

Wilki do mięsa dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl

Continue Reading
Advertisement

CIEKAWE

​​Wygodny pokój dwuosobowy Wrocław na weekend!

Jeśli planujesz spędzić romantyczny weekend we Wrocławiu w towarzystwie bliskiej osoby, to pokój dwuosobowy Wrocław może być idealnym rozwiązaniem dla Ciebie. Miasto to pełne uroku i atrakcji, które można odkrywać we dwoje, tworząc niezapomniane wspomnienia. (więcej…)

Continue Reading

CIEKAWE

Gdzie jechać na obóz?

Czas tak szybko leci, że człowiek niedawno co witał rok szkolny, a tu już za kilka dni przyjdzie się z nim oficjalnie pożegnać. Nadchodzi czas letniego wypoczynku. Urlop już od dawna jest zaplanowany. Każdy z wielką radością oczekuje na rodzinny wypoczynek. Dorośli mogą również pomyśleć o tym, aby dzieciom zaplanować obóz żeglarski 2023 lub też inny wyjazd zorganizowany. (więcej…)

Continue Reading

CIEKAWE

Metoda nadzorowania wprowadzenia projektów na rynek

Metoda agile product delivery znana jest od początku XX wieku. Jednak dopiero od niedawna znalazła ona szersze zastosowanie. Na samym początku używana ona była jedynie w branży IT. Jednak potem więcej osób zaczęło korzystać z metody nadzorowania projektów, które zapewniają nie tylko ogromną dynamikę, ale także niosą ze sobą duży poziom ryzyka. (więcej…)

Continue Reading

Ciekawe

Trending

https://ciekawostki-porady.blogspot.com/ live url Kwietnik kubik w stylu loft z drewna i metalu